Rytmisk gymnastikk – en idrett for alle

Rytmisk gymnastikk, en idrett for alle!

Rytmisk gymnastikk kan drives både som breddeaktivitet og konkurranseaktivitet, og er en allsidig trening av kroppen, gir god kroppsbevissthet og selvtillit.

Hvordan komme i gang med Rytmisk gymnastikk.

Alt som trengs for å starte opp med Rytmisk gymnastikk, er en voksen som har lyst til å lære om idretten, samt noen barn som har lyst til å starte opp. Videre trengs det et lokale til å ha treninger i, det trenger ikke nødvendigvis være en stor hall. Det er ingen krav til treningsfelt, nedlagte butikklokaler, små gymsaler osv fungerer bra. Treningstiden kan variere fra 45-60 minutter i uka. Det som teller er en plass å trene på, hvor barna kan få drive med idretten.

Redskapene

Rytmisk gymnastikk er en kombinasjon av turn, dans og småredskaper, som ball, tau, ring, køller og bånd.

Har du ikke småredskaper i starten, så går det fint å benytte alternativer som erterposer, bamser og sjal o.s.v. som en fullgod erstatning. Eller gå til innkjøp av rokkeringer i fra leketøysbutikken (helst uten vann og lyd), tau som metervare kjøpt på båt/klatreutstyrsbutikker o.l.

Hvem kan begynne som trener?

Alle kan! Har du litt erfaring fra turn, dans ol. eller rett og slett bare har lyst, kan du absolutt trene et parti med rytmisk gymnastikk. Ikke la erfaringen stoppe deg. Vi vil hjelpe deg i gang!

Du kan ta kurs i kretsen din, og du kan besøke andre klubber som driver med rytmisk gymnastikk for å hente inspirasjon.

NGTF har også en trenerløype som du finner beskrevet under Utdanning.

For å finne relevante oppsatte kurs titt i Terminlisten.

Forslag til timeopplegg for begynnerpartier med RG

Trenger du inspirasjon til treningsopplegg, så har vi noen forslag til deg her:

Timeforslag 1
Timeforslag 2
Timeforslag 3
Timeforslag 4

Tropp

Tropp er en gruppe barn i samme aldersklasse som har program sammen. Elementene skal settes sammen på en naturlig måte slik at det blir flyt i programmet. Det bør velges elementer, stil og musikk som passer til barnas alder, ferdigheter og personlighet.

Etter hvert som barna har fått litt trening på dans til musikk, og lekt seg litt med redskapene kan det lages et program som kan gjennomføres som en tropp. Dette for å gjøre treningene litt mer morsommere og interessant.

Tropp er morsomt, inkluderende og gir et flott miljø. Her er det plass til alle!

Individuelt

Teknisk Komite Rytmisk Gymnastikk (TKRG) har laget ferdig obligatoriske program slik at det er lettere å komme i gang individuelt. Programmene er lagt opp etter et trinnsystem hvor Grunntrinn er det enkleste og Trinn 5 det vanskeligste. Filmene til de laveste trinnene finner du på denne siden, og alle trinn finner du under Reglement/Bestemmelser. Der finner du også en oversikt over hvilke redskap som er gjeldende i de forskjellige klassene i dokumentet ‘Konkurranseklasser’.

Mini-Rekrutter er betegnelsen for gymnaster 6-10år, mens vi kaller 11-12 åringene for Rekrutter. I Mini-rekrutt klassene, dersom man er med på oppvisning eller konkurrerer lokalt/regionalt (uten plassering, alle er vinnere), så slipper gymnasten å være helt alene ute på feltet, de kjører 2 og 2 sammen på halve feltet hver.

Under Reglement/bestemmelser finner du også Rekruttreglementet, som er verdt å bla igjennom også når klubben starter opp. For nye klubber anbefales det å forholde seg til Rekrutt tropp RG-for alle, Mini-rekrutt tropp lokal/regional, Minirekrutt kl.1-4 og Rekrutt Nasjonale klasser.

Har klubben eldre gymnaster, junior/senior alder, så er duo/trio og nasjonale klasser (tropp og ind) stedet å starte. For jr/sr er de individuelle klassene delt inn i divisjoner hvor A er den vanskeligste.

Mini-rekrutt(6-10år) Fritt Trinn 1

Rekrutt (11-12 år) Fritt Trinn 1

Mini-rekrutt (6-10 år) og Rekrutt (11-12 år) Ring Grunntrinn

Mini-rekrutt (6-10 år) og Rekrutt (11-12 år) Tau Grunntrinn